Site Loader
Fiskmarknad

Min morbror har fiskat i hela sitt liv, jag har alltid haft min morbror som fadersfigur eftersom jag växte upp utan pappa. När han gick i pension så fick han ännu mer tid för fisket och han fick mer fångster än han någonsin kunde göra av med själv. Han började sälja lite till vänner och bekanta och det var väl då idéen föddes att göra det i lite större skala.

När vi sedan såg en fisk/kyl-vagn till salu i tidningen så föddes en tanke. Sagt och gjort, vi köpte vagnen och byggde om den så att den skulle passa våra behov. Sedan började vi kolla in olika marknader och andra platser som vi skulle kunna sälja vid. Rätt snabbt hade vi skrivit in våra planer, vi ville inte ta på oss för mycket eftersom vi inte visste hur mycket han skulle hinna eller orka fiska. Det är ju en hel del andra krav när man ska sälja professionellt och vi behövde även tillstånd från kommunen och annat. Inför den första marknaden vi skulle sälja på så var det väldigt nervöst, vi hade ju liksom ingen aning om vad vi kunde förvänta oss. Redan innan hade vi också bestämt att jag skulle stå för allt pappersarbete och själva säljanden och min morbror skulle stå för fiskandet och planeringen tillsammans med mig.

Fiskande
Fiskande

Trög start

Första dagen av första marknaden var det inte speciellt mycket besökare, visst sålde jag lite men det var väldigt trögt. Jag försökte vara entusiastisk och prata med kunderna och allt sådant jag lärt mig, men inget funkade. De verkade helt enkelt totalt ointresserade av att köpa, och jag tror att det liksom gällde allt på marknaden och inte bara min fisk. Hela dagen satt jag mest och spelade på sidor som FunnyGames, PokerStarsCasino, Korsord. Faktiskt kände jag mig väldigt nedslagen, jag hade ju trott på det här så mycket. Hade jag verkligen haft så fel?

Plötsligt fick jag en idé. Jag lade ifrån mig telefonen och grabbade ett block och en penna. När jag spelade så frågade jag mig själv vad som skulle locka mig och jag såg färsk fisk och färska skaldjur på en marknad. Skulle jag se det annorlunda om jag var van fiskälskare eller inte? Vilken typ av de två grupperna tillhör de flesta besökarna? Och framförallt, hur kunde jag locka dessa att handla? Rätt snabbt kom tanken på att göra recept för de olika råvarorna jag sålde. Sagt och gjort, den kvällen åkte jag hem med nytt mod och satte genast mina planer i verket.

Det blev inte många timmars sömn den natten men jag ville verkligen få till det på precis det sätt som jag hade planerat. För varje produkt jag säljer så ville jag göra ett personligt recept. Tack och lov har jag redan sedan tidigare både receptbank och en massa bilder. Eftersom jag börjat samla ihop material för att kunna göra en personlig kokbok någon gång i framtiden. Tanken var att hitta recept som både passar nybörjaren och gourmanden.

Inspiration och succé

Jag valde ut ett smarrigt recept för varje typ av vara jag sålde och gjorde en inbjudande liten affisch med bild på rätten. Dessutom skrev jag ut en massa blad med vart och ett av recepten i A5-storlek. På det sättet skulle det bli enkelt för kunderna att ta med sig inspirationen hem.

Motivationen var på topp när jag anlände till min fiskvagn på marknaden nästa morgon. Jag var där mycket tidigare för att hinna förbereda allt. Tack och lov hade jag en bra plan för hur jag skulle kunna fästa materialet på vagnen så det blev ingen stress utan allt gick enligt planerna. På de affischer jag gjorde så fäste jag även en lite plastficka där kunderna enkelt kunde plocka utskrifter av de recept som intresserade dem. Det kändes redan vid öppning att denna dag skulle bli bättre än den första. Pulsen och energin var helt annorlunda, och så insåg jag att många dessutom fått lön samma dag.

Jag kände direkt att jag hade hittat rätt i det jag gjort, intresset från besökarna var helt annorlunda. Under gårdagen hade alla bara gått förbi, men nu stannade de nyfiket till och jag fick chansen att prata med dem och inspirera dem. När första kunden handlat så visste jag att det skulle bli en riktigt bra dag. När dagen var slut hade jag i princip sålt slut på hela sortimentet, det var helt galet. Och, alla som handlade hade först kollat in mina inspirerande affischer, samt plockat med sig receptlappar.

Fisk
Fisk

Den kvällen var jag så himla stolt över mig själv, än fast det hade sett så¨mörkt ut så tänkte jag om och hittade en väg. Och det blev succé! Nu vet jag definitivt hur jag ska göra vid nästa sälj-tillfälle och jag längtar redan.

Inläggsförfattare: Emilie