Site Loader

Att hitta en riktig bra fiskrestaurang där man serverar så färsk fisk att den nästan sprattlar på tallriken, det är en ren njutning. Att tillaga fisk perfekt är en konst. I de allra flesta fall i hemmet så tillagar man fisken för länge så den blir torr. Därför är det en upplevelse att hitta en restaurang som kan sin fisk. Nedan följer några tips på fantastiska fiskrestauranger världen över.

L’Épuisette

Man kan inte åka till Marseille i Frankrike utan att prova på signaturrätten bouillabiasse. Det finns många olika typer av den kända fisksoppan. Men många hävdar att den bästa serveras nere i fiskehamnen Vallon des Auffes på restaurangen L’Épuisette. Oftast är man van vid att fisken ligger i sopptallriken men på denna restaurang så serveras soppa och fisk på olika tallrikar. Det sägs att det är det traditionella sättet att servera den kulinariska rätten.

L’Épuisette

Fiskarfänget

I hjärtat av Höga Kusten längst Ångermanlandskusten finns en liten restaurang man inte får missa. På Fiskarfänget, belägen i en sjöbod nere i hamnen, serveras en gudomlig skärgårdsbuffé med i princip enbart fisk och skaldjur. Den ligger i Norrfällsvikens gamla fiskeläge i Höga Kustens yttersta skärgård. Fiskeläget har anor från 1600-talet.
På buffén serveras ett 50-tal olika fiskinläggningar i huvudsak baserade ​på strömming, sik och lax. Alla rätter på menyn har skärgårdsanknytning och bygger i många fall på hemliga, gamla recept. En av de höjdarna är den whiskygravade laxen.

Ulvö hotell

Det går inte att lämna Höga Kusten utan att uppleva Ulvö hotell och dess gastronomiska upplevelser. På sommartid erbjuder de ett gastropaket där man serveras delikatesser redan på färjan över till Ulvön, kallad Bottenhavets Pärla. Väl framme på ön serveras en skärgårdsbuffé som både innehåller lokala recept och fisk fångad i havet utanför fönstret. Miljön på det nyrenoverade hotellet är fantastisk med sprakande brasa under den kalla årstiden. Hotellets kök och bar har en förkärlek till det lokala i stort och smått och ägaren till hotellet har anor från ön.

Sukiyabashi Jiro

Om man älskar sushi och befinner sig i Tokyo får man inte missa Sukiyabashi Jiro. I staden hittar man de flesta riktigt bra fiskrestaurangerna nere vid fiskmarknaden i Tsukiji. Där hålls även en av världens största marknader för fisk och skaldjur. Den allra bästa ligger dock i området Ginza. Det finns enbart tio sittplatser så det gäller att ha tålamod och vänta på sin tur. Förvänta dig ingen strålande utsikt dock för restaurangen ligger under mark vid en tunnelbanestation. Utsikt eller ej, maten är belönad med tre stjärnor i Guide Michelin. Som kuriosa kan nämnas att restaurangen blev känd världen över efter en dokumentär med namn “Jiro dreams of sushi”. Jiro är ägaren till sushirestaurangen.

Fiskekrogen

I Göteborg finner man Fiskekrogen med det bästa från havet. Lars Ahlström som driver restaurangen har en livslång kunskap om all mat från havet, från fisk till skaldjur. Det råder det ingen tvekan om efter att man provat menyn. De serverar både klassiker och nytänk inom matlagning, och allt håller lika hög kvalité.

Fiskekrogen

Inläggsförfattare: Emilie