Site Loader

Att fisk och skaldjur är nyttig är dem flesta överens om men vilka populära fiskrätter finns det egentligen? Förutom den svenska klassikern fiskpinnar så finns det en hel del rätter att välja mellan och denna artikel kommer att ta upp några av dem mest populära fiskrätterna både i Sverige men också internationellt.

Spännande fiskrätter från hela världen

Fisk har blivit ett allt mer populärt inslag i människors matvanor av olika skäl men främst av hälsoskäl men också klimat. Dock har fisk alltid varit en naturlig del av ånga kök världen över och några av dem mest populära kommer att listats här, både svenska men också internationella. Kokt torsk med potatis och gröna ärtor är en väldigt vanlig rätt i Sverige. Själva rätten i sig är väldigt enkel men framförallt nyttig och god. Förutom att fisk i sig är nyttig så är kokt fisk, torsk i detta fall ett ännu nyttigt val än att exempelvis steka fisken.

Bouillabaisse är en klassiskt fransk fiskrätt som är populär världen över och serveras på många restauranger. Rätten är en soppa, i vissa fall är det mer en gryta och den innehåller fisk av olika slag och även skaldjur. Vidare så har man saffran, apelsin, fänkål och andra tillbehör vilket ger rätten dess unika och populära smak. Rätten kommer ursprungligen från södra Frankrike. Fish and chips är så engelskt det bara kan bli och rätten är numera serverad och populär världen över. Rätten är enkelt förklarat fisk som är friterad och friterad potatis, något tjockare skivor än pommes frites. Man kan använda olika typer av fisk men det mest klassiska så är det torsk man använder. Till det serveras oftast tartarsås, en sås baserad på majonnäs och en liten skål mos gjord på ärtor. Tillkom i England under 1800-talet och är fortfarande en väldigt populär rätt. Ceviche är en fiskrätt som kommer ursprungligen från Peru och har blivit populär i Sverige på senare tid. Rätten kan serveras som förrätt eller huvudrätt och Ceviche serveras kallt. Ceviche kan göras på olika fisk men oftast använder man torsk som man marinerar tillsammans med salt, röd lök, koriander och lime. Detta ska stå och dra ihop sig och sedan är det bara att servera. Man kan ha till olika tillbehör och det finns olika varianter på Ceviche, vissa använder t.ex. skaldjur istället för fisk.

Gubbröra är en klassisk svensk rätt som man kan hitta på olika restauranger som har husmanskost på menyn. Gubbröra är en rätt baserad på anjovis som är hackad, dill, gräslök och kokt ägg. Man kan välja att servera det varm men oftast brukar man serverade det kallt. Alla ingredienser hackas ner och blandas samman för att sedan serveras på exempelvis knäckebröd, bakad potatis eller något annat. En populär rätt som är ganska enkel att tillberedda. Fiskpinnar och potatismos eller bara potatis har blivit en svensk rätt men har sitt ursprung i USA och kom till Sverige på 1950-talet. Rätten är väl en svensk variant av Fish and chips där fiskpinnarna är panerade och man använder olika fisk, oftast torsk. Till detta serveras potatis eller potatismos och som tillbehör har man ofta gröna ärtor och

remouladsås, gott och enkelt.

Inläggsförfattare: Emilie