Site Loader

Några kallar dem för lata vegetarianer och det kan för många kännas förvirrande med alla dessa -ismer i samhället. Vad äter dem egentligen? Och vad innebär det och vad betyder det när någon äter enligt pescetarinism?  Finns det för och eller kanske till och med nackdelar med att äta enligt pescetarism? Nedan går vi igenom allt du behöver veta.

Pescetarianism
Pescetarianism

Att vara pescetarian

Att vara pescetarian är i stora drag likvärdigt med att vara vegetarian men är en så kallad påhittad form av vegetarianism. I folkmun brukar man säga att själva dieten är uppfunnen för att locka fram fler och fler plantätare.

Kort och gott betyder att vara pescetarian att man inte äter rött kött och heller inte fågel precis som en vegetarian inte heller gör men där slutar dock likheterna då en pescetarian gärna äter skaldjur i form av fisk men också ägg och mejeriprodukter. Många pescetarianer är övertygade om att dieten är rena rama hälsokuren. Detta bottnar sig bland annat i att fisk räknas som ett mycket hälsosammare livsmedel än vad rött kött gör då det bland annat innehåller omega 3, vitamin B12 och proteiner vilka alla är otroligt viktiga näringsämnen. Fisken är dock inte det enda nyttiga livsmedlet som pescetarianer äter utan skaldjur innehåller även dem en hel mängd med nyttigheter. Bland annat så finns i ostron utöver vitamin B12 både selen och zink. Förutom de nyttiga fördelarna brukar man hävda att det är mer miljövänligt att vara pescetarian än inte men också att det är mer etiskt rätt. Frågan diskuteras dock och svaret varierar såklart beroende på vem man frågar.

Att ta steget och bli pescetarian passar förmodligen främst de som bland annat inte känner sig bekväma med att stödja köttindustrin men där steget mot en fullfjädrad vegansk kost är allt för stor.

Förutom fisk och skaldjur är nötter, frön och olika grönsaker och frukter den stora delen av en pescetariansk kosthållning.

Varför ska man ta steget?

Det finns mängder av olika anledningar till att man väljer att bli pescetarian, många väljer att ta steget som en kompromiss istället för att bli vegan. Många väljer att äta bland annat fisk som proteinkälla istället för kött ur en miljö och klimatvinkel. Genom att fisk ofta kan fiskas och är lättillgänglig på de allra flesta håll i landet innebär det mindre transportsträckor än vad det skulle göra tillexempel med kött eller fågel. 

Andra kanske tänker på etiska skäl, tar steget ur en hälsosynvinkel eller något helt annat.

Eventuella nackdelar

Det finns några saker att tänka på om man väljer ett liv som pescetarian. Det är inte många nackdelar men viktigt att komma ihåg är att om du är gravid så kan du inte äta exempelvis rå fisk, sushi går därför bort om du inte är säker på att fisken har varit fryst sen tidigare. Det kan också vara viktigt att kontrollera kvicksilvernivån i maten speciellt om du ammar. En annan nackdel kan också vara att det i långa loppet kan bli ganska dyrt, men ibland får man kanske ta det positiva med det negativa.

Eventuella nackdelar
Eventuella nackdelar

Inläggsförfattare: Emilie