Site Loader

Sushi är en japansk maträtt som är väldigt populär. Egentligen härstammar den från Asien och förr packades den in i ett lager av ris för att få längre hållbarhet. Och på den tiden slängde man riset när fisken skulle ätas. Under senare tid ersattes det fermenterade riset (som var metoden man förr använde) med ättika och nu kunde man äta upp riset istället för att slänga bort det.

Mera Sushi

På många finare sushirestauranger har riset som används till sushi torkat ett helt år. Det unga riset suger upp vatten snabbare och på ett äldre ris kan kockarna styra vatteninnehållet lättare. Algerna som används heter Nori. Förr skrapades den av undersidan av båtar och bryggor och användes, men nu odlas den istället. Den torkas och pressas för att passa till sushi. Istället för wasabi (som är mycket dyr) serveras ofta pepparrot, ett bindemedel, senap och grön färg i alla fall i Sverige. Äkta wasabi serveras alltid i Japan och den är både dyr och svårodlad. Det är själva stammen som äts och den odlas i grunda vattendrag. Romen som serveras till sushi är oftast laxrom (de stora kornen) och de små kommer från flygfisk. Romen färgas med hjälp av bläckfisk (svart), rödbetor (röda), citrusfrukt (gula) och wasabi gör kornen gröna. Sushi på restaurang och sushi från en stormarknad smakar helt olika. Så fort fisk har skurits upp börjar den att oxidera, (syre och kött ingår en kemisk förening). Matbutikernas sushi har oxiderat längre än på restaurang så därför blir smaken en helt annan. På 90-talet slog maträtten igenom på riktigt i Sverige och nu är det ungefär lika vanligt som kinamat, pizza eller indisk mat. Fisken man äter i Sverige har varit fryst innan den äts, till skillnad från i andra länder och enligt lag skall den ha varit fryst upp till minus 20 grader. Detta dödar alla parasiter som finns i fisken.

Färsk fisk

Om en sushi är riktigt färsk så skall den inte lukta “fisk”. Lukten av fisk börjar uppstå när den döda fisken börjar brytas ner av bakterier och enzymer. Tonfisk används också i sushi. Det är en lyxig ingrediens och eftersom den är utrotningshotad har den också stigit i pris. År 2013 såldes en blåfenad tonfisk för 16 miljoner kronor i Japan! Den vägde 222 kilo. (Den såldes till en japansk sushikedja). Sushi kan vara dödligt i Japan, eftersom fisken fugu är mycket giftig om den inte tillagas på rätt sätt! Detta gäller rätten sashimi som är rå fisk utan ris. 50 personer avlider varje år för att de ätit fugu som skurits upp fel så att nervgiftet läckt ut i fiskköttet! Mycket läskigt!

Färsk fisk

Det finns flera olika sorters sushi och Nigirizushi är pressat ris som är formad till en boll med en skiva med en grönsak, fisk eller kött i. Chirashizushi är sashimi som ligger på en bädd av ris. (Detta är den lättaste sorten att tillaga).Makizushi är strimlor av något pålägg inrullat i ris och nori (torkade blad). Norin kan bytas ut omelett eller grönsaker som skärs i tunna skivor.

Inläggsförfattare: Emilie