Site Loader

Sushi är en maträtt som kommer ifrån södra Asien och inte ifrån Japan som de flesta tror. Rätten är idag mycket populär världen över. Ursprungligen användes ett lager av fermenterat ris för att paketera fisk så att den skulle hålla längre. Riset slängdes och man åt fisken. Det är utifrån detta tillagningssätt av fisk som dagens sushi härstammar! Det finns flera olika sorter och basen i rätten är det klibbiga, något söta riset. Traditionellt används ett rundkornigt ris som sedan smaksätts med ingredienser så som risvinäger och socker. Riset formas för hand till en oval form och bekläs med exempelvis fisk som både kan vara rå eller tillagad. Vanligtvis används lax, tonfisk, räkor samt vegetariska alternativ så som tofu eller avokado.

Laga din egen sushi
Laga din egen sushi

Att laga sushi hemma

Sushin kom till Sverige redan på 70-talet, men fick inte sitt genomslag förrän under 90-talet. Idag hittar man sushirestauranger i vart och vartannat gathörn. Många tycker att sushi känns som en krånglig och avancerad rätt att laga hemma, men med lite tålamod och rätt ingredienser är det en rätt som inte är så svår som man tror! Den sushisort man oftast tänker på när man talar om sushi är Nigiri, alltså de ovala bitarna som går att köpa på de flesta take away restaurangerna.

För att tillverka sushi skall du skölja och sedan koka ditt rundkorniga ris i en kastrull med vatten fritt från salt. Efter kokningen skall riset få vila i ca 15 minuter. Därefter tillsätts en blandning av socker, salt och risvinäger över riset. Detta blandas om ordentligt.

Medan riset står en stund kan man förbereda det man vill ha på sina sushibitar. Skär fisk i tunna skivor, avokado i klyftor och tofun eller omeletten i lagom stora bitar. Därefter formar du till riset till en lagom stor bit och stryker på lite wasabi på toppen innan du klär biten med fisken. Om du vill kan du tillverka ett band runt var bit av alg.  En annan sorts sushi som man lätt kan göra hemma är maki-rullar. För dessa underlättar det om man har en matta av bambu. På mattan läggs ett ark av alg som du klär med ris. I mitten av riset lägger man innehållet i mitten. Detta kan vara till exempel en stång gurka, en bit avokado, lax och crab stick. Därefter rullar man, med hjälp av bambumattan algen så att man får en rulle med fyllningen i mitten.

Servering

Sushi äts vanligen med soja och wasabi. Ibland strör man på sesamfrön över sushibiten, vilket kan göra dem ännu mer estetiska. En annan god sås att servera till är soja-majonnäs. Att laga sushi kräver egentligen ingen specialutrustning och är en rolig och pysslig rätt att laga hemma. Det är trevligt att göra tillsammans eftersom man kan sitta och forma sina sushibitar under en lång måltid. Det är en dekorativ rätt som kan varieras och passar många allergiker, då det inte innehåller varken gluten eller laktos. Genom att pynta bitarna med sesamfrön, rom eller krasse får man en färgglad rätt som är social och gör att man får en trevlig middag tillsammans!

sushi
sushi

Inläggsförfattare: Emilie