Site Loader

Alla känner igen rostade kaffebönor eller doften av en kopp kaffe, men inte många skulle känna igen kaffebönan om man såg den.

Kaffeträd beskärs kort för att spara energi och ge stöd i skörden, men de kan växa till en Varje träd är täckt med gröna vaxartade löv som växer mot varandra i par. Kaffebären växer längs grenarna.

Det tar nästan ett år för ett bär att mogna efter första blomningen tar det cirka fem år för att nå full produktion. Medan kaffeplantor kan leva upp till 100 år är de generellt mest produktiva mellan 7 och 20 år. Korrekt skötsel kan bibehålla och till och med öka produktionen över åren beroende på sorten.

Allt kommersiellt odlat kaffe är från en region i världen som kallas kaffebältet. Området som kallas kaffebältet, där kaffe växer bra, sträcker sig som ett bälte kring jordklotet med ekvatorn som mittlinje. Den tropiska zonen har perfekta förhållanden för kaffebusken. Zonen innefattar dock många olika miljöer, länder och kontinenter. Träden växer bäst i rik jord, med milda temperaturer, frekvent regn och skuggad sol.

Etiopisk legend

Ingen vet exakt hur eller när kaffe upptäcktes, men det finns många legender om ursprunget, bland annat en etiopisk legend.

Där säger legenden att getherden Kaldi först upptäckte potentialen hos dessa numera älskade bönor. Berättelsen säger att Kaldi upptäckte kaffe efter att han märkte att efter att ha ätit bären från ett visst träd blev hans getter så energiska att de inte ville sova på natten.

Kaldi rapporterade sina fynd till abboten i det lokala klostret som då gjorde en drink med bären och fann att det höll honom vaken genom de långa timmarna av kvällsbön. Abboten delade sin upptäckt med de andra munkarna vid klostret, och kunskapen om de energibärande bären började sprida sig.

Kaffe kommer till Europa

När ryktet nådde söderut och kaffet nådde den arabiska halvön så var det starten till att kaffet skulle spridas över hela världen.

Kaffe kommer till Europa

Europas resenärer till Fjärran Östern tog med sig hem berättelser om en ovanlig mörk svart dryck. Vid 1700-talet hade kaffet nått till Europa och blev populärt över hela kontinenten.

Vissa människor reagerade på den nya drycken med misstankar eller rädsla. En lokal präst fördömde kaffe när det kom till Venedig år 1615. Kontroversen var så stor att Påve Clement VIII blev ombedd att ingripa. Han bestämde sig för att smaka drycken för sig själv innan han fattade ett beslut och fann drycken så tillfredsställande att han gav den sitt godkännande.

Trots en sådan kontrovers växte kaffehusen snabbt med sociala aktiviteter i storstäderna i England, Österrike, Frankrike, Tyskland och Holland.

Kaffe började ersätta den gemensamma frukostdrycken som då var öl och vin. De som drack kaffe istället för alkohol fick mycket mer energi och kunde förbättra sitt arbete avsevärt.

Vid mitten av 1700-talet fanns över 300 kaffehus i London och de började bli ett centrum för affärer där alla sorters affärsmän kunde mötas.

Många företag växte ut ur dessa kaffehus, Lloyds i London kom till exempelvis genom  Edward Lloyds Coffee House.

Inläggsförfattare: Emilie