Site Loader

Många kommer ihåg den panerade fisken som brukade serveras på skollunchen, med potatis, ärtor tillsammans med “fisksåsen” som verkade ha en hemligstämplad receptlista. Den var inte en favorit hos alla då, men numera finns ju så mycket mer spännande recept och ideer för fisk.

Ideer för fiskrätter

Men först behöver vi prata om fisk, och svenskar som aktivt väljer bort fisk i sin dagliga diet. För faktum är att svenskar behöver äta mer fisk och skaldjur och numera äter varje person cirka 11 kilo per år. Vi är därmed på rätt väg enligt livsmedelsverket då vi tidigare heller inte nått upp till rekommendationerna av hur mycket fisk vi bör äta, men trots att vi blir bättre på att äta fisk så äter vi fortfarande ungefär 5 gånger mer godis än just fisk i veckan. Och totalt blir det endast 1,4 gånger i veckan istället för den rekommenderade mängden 2 gånger per vecka. Ur ett hälsoperspektiv bör vi därför fortsätta förändra vårt synsätt och äta ännu mera fisk än vad vi numera gör. Ungefärliga 100 stycken olika arter av fisk och skaldjur äts här hemma i Sverige, men lax, torsk och sill är favoriterna bland fiskätarna men tyvärr är så mycket som 75% av fisk och skaldjuren som vi äter importerad och ungefärliga 40% är odlad fisk och skaldjur medan resten är vildfångad.  Utvecklingsplaner på att börja odla fisk och skaldjur i Sverige är stora.

Få barn nyfikna på fisk

Eftersom vi behöver äta mer fisk och den yngre generationen äter minst fisk av oss alla så är det viktigt att börja med att förändra matvanorna här. Att göra egna fiskburgare eller fisk tacos är en stor favorit hos många barn och kan även maskeras för barnen som egentligen kanske inte är så förtjusta i fisk.

Att också laga maten tillsammans brukar vara tips som gäller för barn som inte äter så mycket, samma gäller för barn som kanske inte är så intresserade av fisk. Det är viktigt att dra nytta av att vi faktiskt till och med skulle kunna fiska fram vår egen middag för att sen tillaga den innan vi sätter oss till bords. Att helt enkelt låta barnen få följa vart maten kommer ifrån är ett bra sätt att få dem intresserade.

Fisk i många olika former

Panera, steka, grilla, fritera, äta rå och att koka är några av de olika sätten att tillaga fisk på. Det låter nästan för enkelt, men många nya favoriter har också kommit till Sverige under de senaste åren såsom sushi, sashimi och teriyakilax. Fisk går att variera i oändlighet, och att slänga på en fin bit av fisk på grillen under en sommardag för att avnjutas tillsammans med grönsaker eller sallad är en ren njutning. Eller varför inte prova trenden med att tillreda fisken på en saltsten, det gör att fiskens naturliga smak kommer fram och det finns en uppsjö av olika recept att prova på.

Fisk i många olika former

Oavsett hur man väljer att tillreda sin fisk så finns det lika många recept som fiskarter, det gäller bara att hitta något som passar just dig.

Inläggsförfattare: Emilie