Site Loader

Att grilla fisk är gott och hälsosamt att äta. Med hjälp av olika tillbehör kan man variera fisken i oändlighet och tack vare dess smidiga tillagning är det perfekt att servera vid festliga tillfällen. För att vara säker på att lyckas med fisken finns det vissa knep som man kan ta till för att underlätta grillningen. De knepen ska vi titta närmare på i den här artikeln.

Lax

När man grillar lax är det viktigt att se till så att grillen har blivit tillräckligt varm. Krydda också rikligt med salt och peppar. Hur lång tid det tar för laxen att bli färdig beror på flera olika faktorer, men rent generellt brukar man säga att laxfileer ska grillas ungefär 4–5 min på varje sida. Om man använder lax som har skinnet kvar bör man grilla den med skinnet upp. Efter en minut kan man vända laxbiten och placera den med skinnet nedåt. För bästa resultat ska man undvika att lägga fisken direkt på glöden eftersom den då lätt bränns vid. Servera gärna tillsammans med färskpotatis och en fräsh sallad.

Tonfisk

Grillad tonfisk är en populär rätt som passar till det mesta. Vid tillagning bör man dock vara kvick eftersom fisken blir som allra godast när den grillas under endast en kort tid. Om man grillar den för länge kan den upplevas som torr och lite tråkig. För att slippa problemet med att fisken fastnar på grillgallret kan man gärna stryka lite olja på den. Krydda sedan tonfisken ordentligt. Om grillen är varm kan man sedan placera den på grillens galler, det räcker med att grilla tonfisken ungefär 40–50 sekunder per sida. Fiskens innertemperatur ska inte gå över 40 grader för att smaka som allra bäst.

Torsk

Torsk är en fisk som har ett saftigt och milt kött och som smakar väldigt gott att grilla. Om man använder torskkotletter ska man tänka på att fisken lätt kan gå sönder när den grillas. Detta kan man undvika genom att grilla torsken i ett foliepaket eller använda sig av ett grillhalster. Om fisken har varit frusen är det ännu större chans att den faller sönder, så var försiktig. Om man vill grilla den i foliepaket kan man smörja in torsken med olja och sedan krydda den. Därefter placerar man fisken i folien och grillar paketet i ungefär 15–20 min.

Saker att tänka på när man grillar fisk

Det finns några saker som är bra att tänka på rent generellt när man vill grilla fisk. Se till att grillen är tillräckligt varm och att gallret man använder sig av är riktigt rent. Det gör så att maten inte fastnar eller får fula märken av kol. Att använda en marinad till fisken är gott och enkelt. Marinaden gör också att fisken inte faller sönder lika lätt. Ett annat bra tips är att inte grilla fisk som kommer direkt från kylen. Om den är för kall blir det svårare att få fisken jämnt grillad. Sist men inte minst, var aktsam. Det är lätt att råka bränna maten om man inte håller tillräcklig koll. Vill man hitta fler tips på hur man bäst grillar fisk kan man hitta mer information här

Inläggsförfattare: Emilie