Site Loader

Om man är en riktig fiskälskare så finns det få ställen som är så perfekta som Reykjavik på Island. Staden ligger direkt vid en bukt av havet och det finns en lång tradition av fiske av alla de slag. Islands kök är ett av de bästa i världen, framförallt när det gäller mat från hav och fjordar. De har utvecklat fenomenala recept från färska råvaror, gamla traditioner och med inspiration från alla världens hörn.

Nere i det gamla hamnområdet radas fiskrestaurangerna upp och en och annat snabbmatställe med exempelvis fish and chips. Allt fångat från vattnet utanför. När du avnjuter din färska fisksoppa kan du se båtarna tuffa in och ut från hamnen. Är du sugen att kolla in valar så går de valsafari-båtarna därifrån också.

Old Iceland Restaurant

Förrätten Cured salmon på färsk lax är inte bara en kulinarisk höjdare, det är en njutning för ögat också. Mixen av nyslagen dillmajonnäs, heminlagd gurka, smulor av rågbröd och rökt öring tillsammans med laxen är perfekt. Varje dag kan man även fråga servitören om dagens fisk, oavsett vad så kommer den inte att göra dig besviken. Restaurangen är familjeägd och ligger i hjärtat av Reykjavik.

Old Iceland Restaurant

Fiskmarkadurinn

Här gäller det att boka i tid för det blir snabbt fullt. Man serverar isländsk mat med en japansk touch. Maten serveras elegant och unikt, allt från delikata soppor till sushi till rykande musslor. Provsmakningsmenyn är ett måste. Där skapar kökschef Hrefna tillsammans med sitt team en meny med det bästa som fiskmarknaden har att erbjuda för dagen. I stället för att servera enskilda förrätter och huvudrätter är provsmakningsmenyn en kombination av rätter som är tänkta att delas och kommer löpande till bordet under hela måltiden så att det alltid är nylagat och inte hinner bli kallt. Den stekta havskatten med kapris-pesto, honungsslungade morötter och curryvinägrett är en rätt man bara måste prova. Havskatt kan man inte finna vart som helst. Det finns på Fiskmarkadurinn även ett gott utbud av vegetariska rätter och glutenfria alternativ.

3 Frakkar (Baldursgata 14)

Det finns i vissa fall ett stigma kring att äta valkött men vill man prova så är Island bästa stället för det. Denna utsökta lilla fiskrestaurang i Reykjavik är väldigt populär bland islänningarna själva. Det finns inte så många bord så det gäller att boka i tid. Deras specialitet är just valkött och det finns en mångårig kunskap och långvarig tradition i hur man tillagar det. Valkött är väldigt speciellt och inte att likna med fisk i övrigt. De serverar en populär pepparstek gjord på val. Som förrätt kan man prova friterade fisk-kinder.

Restaurant Reykjavik (Vesturgata 2)

En av de bästa fisk- och skaldjursbufféerna Reykjavik har att erbjuda finns i denna charmiga restaurang centralt i gamla stan i. Här dukar man upp en isländsk fisk- och skaldjursbuffé varje dag. Innan man äter kan man hänga i deras isbar eller i salongen, skön stämning och god mat. Förutom den smått fantastiska buffén så kan man här äta både olika typer av haj- och valrätter.

Restaurant Reykjavik (Vesturgata 2)

Inläggsförfattare: Emilie