Site Loader

Du har säkert fått höra tipsen om hur gammelgäddan nappar bäst eller vilket väder abborren är enklast att dra upp. I alla tider har det funnit fisketips. Vissa hemsnickrade, en del nedtecknade efter generationer av fiskande och några framkomna efter teknik och biologi. Man får nog helt enkelt prova sig fram för att hitta de knep som funkar för en själv.

Fisketips i stort och smått

När nappar det bäst?

Enligt gammal tradition så sägs det att fiskar nappar som bäst när det duggregnar. Andra hävdar att mulet väder är det bästa och en tredje menar istället att det beror på vilken typ av drag man använder i både utformande och färg. Det gäller att hitta det drag som passar för just det väder som råder. Om man ska använda glittriga och glansiga drag så ska man nog välja dem under mulna dagar. Det verkar som om fisken räds dessa om det är för soligt, kanske ser dragen då för stora ut så det skrämmer fisken istället för att locka. Under de soliga och ljusa dagarna är det alltså bättre att välja mörkare drag. Försök också att inte fastna på ett drag utan våga variera dig. Bara för att det draget varit bra några gånger så innebär det inte att det alltid funkar. Prova att skriv fiskedagbok där du noterar vilken typ av väder det är, vilka drag du använde och hur det nappade. Prova att variera vilket djup du fiskar på, det kan locka gäddan mer eftersom fisket blir mer levande. Om det är trolling man kör på så går det att justera det djup man vill att dragen ska gå på genom att justera hastighet på båt och längden på den utsläppta linan. Får man inget napp på länge så får man prova sig fram med olika djup.

Gäddor har väckarklockor

De flesta som är inbitna gäddfiskare håller nog med om att de har någon typ av inbyggd klocka. Oftast är de slöa hela dagen för att sedan runt femtiden på eftermiddagen piggna till, och det håller då i sig fram till fem på morgonen. Därför kan nattfiske vara en bra idé i det fallet. Eller, kvällsfiske förstås. Vassen då? Lurar dem verkligen i vassen? Njae, det är nog en skröna. Kanske kommer det ifrån att de ofta håller till i grunda vatten. En annan sak att tänka på vid gäddfiske är att använda vajertafs. Annars riskerar man att förlora hela draget. Eftersom gäddor ofta hugger snett över bytet så är det lätt att de kommer åt linan och med sina vassa tänder så klipper den lätt av linan. Är alltid noga med att det inte finns några knutar på linan eftersom den då försvagas väldigt mycket. Kolla även på kastspöt vilken tyngd på dragen man kan använda, de angivna siffrorna står i gram. Oftast är markeringen ovanför rullen. Man kan även välja att använda småfisk som bete för gäddfiske istället för drag eller mask. Då metar man först upp mört eller annan småfisk och sedan trär man en del av en trekrok genom fisken, strax under ryggraden och mitt på fisken.

Gäddor har väckarklockor

Inläggsförfattare: Emilie